Een Overzicht van Soju Side Dishes (안주 / Anju)

Een Overzicht van Soju Side Dishes (안주 / Anju)

Soju is een populaire Koreaanse alcoholische drank die bekend staat om zijn verfijnde smaak en veelzijdigheid. Maar geen soju-sessie is compleet zonder de aanwezigheid van smakelijke bijgerechten, ook wel "Anju" (안주) genoemd. Anju zijn speciaal ontworpen om te worden geconsumeerd tijdens het drinken van soju.

Wat zijn Soju Side Dishes?

Voordat we ons verdiepen in de diverse selectie van anju, is het belangrijk om te begrijpen wat deze culinaire side dishes precies zijn. In Nederland bestellen we soms wel eens een kaasplankje of een bittergarnituurtje als je uit drinken bent. In Korea worden er altijd Anju besteld. dit zijn Koreaanse bijgerechten die speciaal zijn gemaakt om te worden genoten met alcoholische dranken, met name soju. Deze bijgerechten variëren van hartig tot pikant en zijn vaak bedoeld om te worden gedeeld met vrienden tijdens een gezellige drinkgelegenheid. 

De Verscheidenheid van Soju Side Dishes

Tteokbokki - Pikante Rijstcakejes
Tteokbokki zijn kleverige rijstcakejes die worden gekookt in een pittige saus. Het geeft een heerlijke kick aan je smaakpapillen en past goed bij de milde aard van soju. De combinatie van de zachte textuur van tteokbokki en het knapperige gevoel van soju creëert een harmonieuze balans.

Pajeon - Koreaanse Lente-ui Pannenkoek
Pajeon is een heerlijke Koreaanse pannenkoek gevuld met groene uien en zeevruchten. De hartige smaak en krokante textuur van pajeon vormen een geweldig contrast met de subtiele zoetheid van soju, waardoor het een uitstekende aanvulling is op je drankervaring.

Japchae - Feestelijke Zoete Aardappelnoedels
Japchae is een kleurrijk gerecht gemaakt van zoete aardappelnoedels, groenten en soms vlees. Het wordt lichtjes gekruid met sojasaus en sesamolie, waardoor het een delicate zoete smaak krijgt. De zachte textuur van japchae vormt een mooie aanvulling op de verfrissende aard van soju.

En uiteraard is KFC (Korean Fried Chicken) niet weg te denken als Andju tijdens een avondje drinken. Korean Friend Chicken is vergelijkbaar met de Kentucky-variant, met als grote verschil dat Korean Friend Chicken wel lekker is omdat deze vaak gemarineerd is in zoete of spicy saus maar daarbij toch knapperig is.

En natuurlijk staat er altijd een schaaltje kimchi opt tafel!

Dit zijn slechts enkele populaire anju die in Korea met soju gegeten worden. Elke soju bar in Korea heeft een menu met vele verschillende soorten anju.
Google maar eens op Anju of in het Koreaans 안주 en je zult verstelt staan van de verscheidenheid. Ons kaasplankje of bittergarnituur (hoewel ook altijd lekker) steekt daar bleek bij af...

Proost, en eet smakelijk!

Terug naar blog