Wat is de "Korean Wave" 한류?

Wat is de "Korean Wave" 한류?

De Korean Wave (Koreaans: 한류  uitspr: Hallyu) is de term die wordt gebruikt om de populariteit van de Zuid-Koreaanse cultuur te beschrijven, die zich de afgelopen jaren wereldwijd als een golf heeft verspreid.

Het begon allemaal in de jaren 90 met de export van Koreaanse televisiedrama's, of K-drama's, naar andere Aziatische landen. Mensen raakten al snel geobsedeerd door de romantische verhalen, de mooie acteurs en actrices en de exotische locaties. De komst van Netflix en het enorme aanbod van Koreaanse drama en films heeft ook sterk bijgedragen.

Meer recent: de opkomst van K-pop, oftewel Koreaanse popmuziek, speelde ook een enorme rol. Bands als BTS, BLACKPINK en EXO en vele anderen hebben miljoenen fans over de hele wereld en staan regelmatig voor uitverkochte stadions.

Maar waarom is de Korean Wave zo populair? Sommigen zeggen dat het komt door de unieke mix van traditionele Koreaanse cultuur en moderne trends. Anderen denken dat het meer te maken heeft met de ongelooflijke inspanning die Koreaanse entertainers en producenten in hun werk steken. De productiewaarden van K-drama's en K-popvideo's zijn hoog, de choreografie is strak en de liedjes zijn verslavend.

Maar de Korean Wave gaat verder dan alleen entertainment. Het heeft ook invloed gehad op het toerisme, de mode, het eten en zelfs de beauty-industrie. Het is bijna alsof Korea de wereld aan het veroveren is, één dramaserie en één catchy popliedje tegelijk. 

Ook de Koreaanse keuken is een aanjager. Daar er 10 jaar geleden nog maar een paar Koreaanse restaurants waren in Amstelveen en Amsterdam, heeft nu elke middelgrote en grote stad wel 1 of meerdere Koreaanse restaurants.

Inmiddels hebben we zelfs 3 echte sojubars in Nederland; in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven waar de soju elk weekend rijkelijk vloeit.

De verwachting is ook niet dat de Korean Wave zich snel zal terugtrekken.

Terug naar blog