De Betekenis van "회식" in de Koreaanse Bedrijfscultuur en de Rol van Soju

De Betekenis van "회식" in de Koreaanse Bedrijfscultuur en de Rol van Soju

In de Koreaanse bedrijfscultuur speelt "회식" (uitspr: Hwè Sik) een belangrijke rol. Het verwijst naar de traditie van het samen drinken en dineren na het werk, waar collega's samenkomen om te ontspannen en (zaken-)relaties op te bouwen. Deze sociale bijeenkomsten zijn een integraal onderdeel geworden van de werkcultuur in Zuid-Korea.

Een essentieel element van 회식 is "soju", een traditionele alcoholische drank uit Zuid-Korea.

 

De Betekenis en Doel van 회식

회식 is meer dan alleen een eenvoudige sociale bijeenkomst na het werk. Het is een gelegenheid waarbij collega's zich kunnen ontspannen en elkaar beter kunnen leren kennen buiten de formele werkomgeving. Vergelijk het met de VrijMiBo (Vrijdag Middag Borrel) die we in nederland kennen. Het doel van 회식 is het bevorderen het team-gevoel, het versterken van relaties binnen het bedrijf.
Tijdens 회식 is de sfeer meer casual en worden persoonlijke ervaringen uitgewisseld. Dit draagt bij aan een informelere sfeer waarin collega's zich comfortabel voelen om zichzelf te zijn en hun ware persoonlijkheden te tonen. 

Soju: De Koning van 회식

Binnen 회식 speelt soju een zeer belangrijke rol. Soju is de traditionele Koreaanse alcoholische drank die gemaakt wordt van gefermenteerde rijst, tarwe of aardappelen. Soju heeft een heldere, kleurloze verschijning en een alcoholpercentage van tussen de 21 en 21%. Soju wordt beschouwd als de "koning van 회식" vanwege de sociale en culturele betekenis ervan.
Soju fungeert als een sociale gelijkmaker tijdens 회식. Het creëert een informele sfeer en helpt de sterke hiërarchische barrières te doorbreken die normaal gesproken bestaan binnen de Koreaanse bedrijfshiërarchie. Tijdens het drinken van soju is iedereen meer gelijk, ongeacht hun functie of positie binnen het bedrijf. Dit bevordert een gevoel van verbondenheid en gelijkheid tussen collega's.

Soju wordt meestal geschonken in kleine "soju glazen". Het gebruikelijke ritueel is om elkaars glas te vullen en te proosten voordat je drinkt. Dit symboliseert respect en waardering voor elkaar. Het delen van soju door elkaars glas bij te vullen, wordt gezien als een teken van kameraadschap en teamgeest. zie hier alle soju drinkregeltjes :).

Hoewel soju een redelijk sterke drank is, is matiging belangrijk tijdens 회식. Het is gebruikelijk om te proosten en te drinken, maar overdreven drinken kan als ongepast worden beschouwd. In recente jaren is er net als in Nederlandsteeds meer aandacht gekomen voor een gezonde drinkcultuur en wordt er steeds meer nadruk gelegd op verantwoord alcoholgebruik tijdens 회식.

회식 is dus een belangrijk onderdeel van de Koreaanse bedrijfscultuur en speelt een cruciale rol bij het opbouwen van relaties en het versterken van teamgeest. Soju neemt een prominente positie in binnen deze sociale bijeenkomsten. Het fungeert als een sociale gelijkmaker en helpt bij het creëren van een informele sfeer waarin collega's zich comfortabel voelen om zichzelf te zijn. Door het respectvol delen van soju en het proosten met elkaars glas, symboliseert het ook waardering en vriendschap. Hoewel matiging belangrijk is, blijft soju een essentieel onderdeel van 회식, waardoor het zijn unieke en onmiskenbare karakter behoudt.

Terug naar blog